În cadrul parteneriatului dintre Primăria Municipiului București și Banca Mondială, este elaborată Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Capitalei, cunoscută generic ca Strategia București 2050 (#București2050, #SIDUBucurești). 

Scopul acestui document este de a identifica cele mai bune soluții pentru alinierea capitalei la standardele principalelor metropole europene și globale, propunând proiecte de importanță strategică și cu impact pe termen scurt, mediu și lung.

Deși Bucureștiul are o serie de strategii sectoriale, îi lipsește un document strategic global care să stabilească direcțiile cheie de dezvoltare a orașului, precum și proiectele și programele prioritare pe termen scurt, mediu și lung.

Astfel, în cei 30 de ani de tranziție de la căderea regimului comunist în 1989, municipiul București a funcționat fără nicio strategie autentică de dezvoltare. De cele mai multe ori, deciziile de dezvoltare urbană s-au luat într-o manieră ad-hoc, fără o planificare pe termen lung, fără un set clar de priorități aflate la baza deciziilor și fără înțelegerea resurselor care ar putea fi mobilizate pentru rezolvarea problemelor presupuse de dezvoltarea urbană. 

Bucureștiul are nevoie de o Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană coerentă, care sa ia în calcul nevoile cetățenilor și care să vizeze planificarea și gestionarea eficientă a investițiilor de capital.