Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului București 2021 – 2030
În cadrul parteneriatului dintre Primăria Municipiului București și Banca Mondială, este elaborată Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Capitalei, cunoscută generic ca Strategia București 2050 (#București2050, #SIDUBucurești).
Scopul acestui document este de a identifica cele mai bune soluții pentru alinierea capitalei la standardele principalelor metropole europene și globale, propunând proiecte de importanță strategică și cu impact pe termen scurt, mediu și lung.
Deși Bucureștiul are o serie de strategii sectoriale, îi lipsește un document strategic global care să stabilească direcțiile cheie de dezvoltare a orașului, precum și proiectele și programele prioritare pe termen scurt, mediu și lung.
Astfel, în cei 30 de ani de tranziție de la căderea regimului comunist în 1989, municipiul București a funcționat fără nicio strategie autentică de dezvoltare. De cele mai multe ori, deciziile de dezvoltare urbană s-au luat într-o manieră ad-hoc, fără o planificare pe termen lung, fără un set clar de priorități aflate la baza deciziilor și fără înțelegerea resurselor care ar putea fi mobilizate pentru rezolvarea problemelor presupuse de dezvoltarea urbană.
Bucureștiul are nevoie de o Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană coerentă, care sa ia în calcul nevoile cetățenilor și care să vizeze planificarea și gestionarea eficientă a investițiilor de capital.
Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului București 2021-2030 (SIDU) reprezintă un document de referință pentru dezvoltarea Capitalei prin coordonarea strategică a investițiilor și stabilește obiective care răspund la nevoile și potențialul de dezvoltare ale Municipiului București cu zona de influență, contribuind în același timp la obiectivele programelor operaționale.
Întrucât listele inițiale conțin proiecte colectate și centralizate la nivelul anului 2020, pe parcursul anului 2024 au fost o serie de întâlniri și discuții cu factorii interesați din sfera administrativă (sectoarele Municipiului București, Ministerul Transportului, Subordonate etc) în vederea actualizării proiectelor propuse înainte de aprobarea SIDU de către CGMB.
În contextul dinamicii pronunțate în finalizarea și demararea de noi proiecte s-a generat o listă unică de proiecte din care se vor alege proiectele prioritare în baza cărora se va construi planul de acțiune. Lista actualizată de proiecte SIDU a fost obținută pornind de la proiectele reconfirmate pe parcursul ultimilor 2 ani de inițiatorii sau beneficiarii acestora, dar și prin comasarea mai multor proiecte similare sub un titlu generic (cum ar fi reabilitarea termica a locuințelor colective) – ceea ce va permite și includerea proiectelor demarate după aprobarea SIDU.
De asemenea o parte din proiecte au fost eliminate, fie pentru că au fost deja implementate, fie pentru că nu au mai fost confirmate de inițiator.
Ținând cont de numărul mare de proiecte evaluate dar și de vechimea listei inițiale, lista prezentată este o listă de lucru și urmează să fie modificată conform observațiilor ADRBI și a altor observații, propuneri și dezbateri din această perioadă, inclusiv ca urmare a corelării cu Misiunea M100 de susținere a orașelor românești în tranziția acestora către orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic și cu Studiile de fundamentare elaborate în cadrul actualizării PUG.